Zabudowa gotowa, nowe blaty lśnią czystością, a my dalej nie czujemy się w kuchni “jak u siebie”? A może doskonale znamy przestrzeń, ale zależy nam na tym, żeby coś w niej zmienić i wprowadzić do kuchni nową jakość? W obydwu przypadkach sprawdzić się mogą drewniane akcesoria do kuchni. Jak je wykorzystać z głową?
Oceń możliwości swojej kuchni czyli wybieramy drewniane przybory i akcesoria kuchenne
Przed wyborem drewnianych dodatków do kuchni oraz rozwiązań z każdego innego materiału, najpierw określmy, jaką przestrzeń wolimy zostawić pustą. Taki wolny obszar roboczy w kuchni jest niezwykle ważny, bo dzięki niemu pomieszczenie pozostaje funkcjonalne, a przygotowywanie posiłków jest komfortowe. Na szczęście wybór drewnianych dodatków do kuchni jest tak duży, że z łatwością dopasujemy rozwiązania nawet do bardzo niewielkich przestrzeni.
W jakie drewniane przybory do kuchni warto zainwestować?
Wiele zależy od naszych nawyków żywieniowych oraz od wcześniej wspomnianej przestrzeni, którą dysponujemy. Do uniwersalnych, bardzo często wybieranych akcesoriów, można zaliczyć np. estetyczne i funkcjonalne:
- Drewniane chlebaki
Pieczywo przechowywane w chlebaku dłużej zachowuje świeżość. Wystarczy dopasować odpowiednią pojemność takiego produktu i umieścić go w wybranym miejscu na blacie lub stole. Solidne chlebaki wykonuje się z twardego drewna. Im takie akcesoria masywniejsze, tym większa pewność, że nie zepsują się podczas intensywnej eksploatacji (wielokrotnego zamykania i otwierania).
- Drewniane deski do krojenia, łyżki i chochle
Niezastąpione podczas przygotowywania posiłków. Wyglądają swojsko, nadają przestrzeni domowego, ciepłego klimatu, a przy okazji ułatwiają krojenie, mieszanie i nakładanie jedzenia.
- Drewniane naczynia
Drewniane miski wykonuje się z jednego kawałka drewna, dzięki czemu są solidne i wyglądają atrakcyjnie. Mogą służyć do przechowywania owoców lub eksponować danie na stole, podczas posiłków. Wśród popularnych drewnianych naczyń znajdziemy również np. kufle i cukiernice.