Im częściej i chętniej gotujemy, smażymy i pieczemy, tym bardziej interesuje nas poszerzanie kolekcji akcesoriów i sprzętów ułatwiających przygotowanie wymarzonych i precyzyjnie zaplanowanych posiłków. Chociaż nie brakuje nowoczesnych rozwiązań, klasyka ma się świetnie.
Choćby do wyrabiania ciasta potrzebujesz przede wszystkim… drewna!
Wyrabianie najlepszego ciasta
Pizza, drożdżówka, pierogi drożdżowe… otwiera się długa lista smacznych wypieków na słono i słodko, które z miejsca poprawiają humor. Jak przygotować ciasto, które będzie wyrośnięte, apetycznie wyglądające, pozbawione zakalca, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Potwierdzają to kolejne pokolenia: ciasto drożdżowe trzeba dobrze wyrobić. Cierpliwie, długo, dokładnie. W świecie, który tak pędzi, monotonna czynność wymagająca kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu minut uwagi bywa lekceważona, czego skutkiem są niezbyt udane wypieki.
Ale jedno to wiedzieć, jak wyrobić ciasto, a drugie – mieć na czym. Analogiczną uwagę można mieć do wszystkich pozostałych czynności w kuchni, jak krojenie czy mieszanie składników. Artykuły drewniane kuchenne są z wielu względów najlepszą propozycją do Twojej kuchni. Zanim przeanalizujemy dlaczego, wymieńmy wyroby z drewna, które potrzebujesz do przygotowania ciasta marzeń.
Stolnica
Solidna, drewniana stolnica to najlepsza podkładka do wyrabiania i wałkowania ciasta. Jest poza tym ciekawym, stylowym dodatkiem – można na niej serwować „wielkogabarytowe” posiłki w rustykalnym klimacie.
Gruba, porządnie przygotowana deska, na której rozsypujemy mąkę, a następnie wyrabiamy ciasto, to absolutny klasyk w polskich domach. Jeżeli jeszcze jej nie posiadasz – zamów albo… podrzuć inspirację do zrobienia parapetówkowego prezentu!
Wałek
Akcesoria kuchenne, które kojarzą się z kucharzem, to nie tylko wysoka, biała czapka, ale również patelnia czy wałek, którym można przygotować ciasto dowolnej grubości. Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię pozbawioną tego gadżetu. Klasyka jest niezmienna – drewniane wałki w zasadzie nie mają konkurencji. Ważne jednak, by ich rozmiar oraz gatunek drewna spełniały wszystkie Twoje oczekiwania.
Łyżki drewniane
Do mieszania ciasta czy innych składników spożywczych również warto używać drewnianych łyżek, które łatwo utrzymać w czystości, a przy okazji – nie rysują one misek czy garnków. Ich cena nie jest wysoka, za to wytrzymałość celująco zdaje egzamin.
Najważniejsze zalety drewnianych akcesoriów
Zyskuje wystrój kuchni. Galanteria drewniana jest designersko spójna i ponadczasowa.
Jest wiele możliwości ozdobienia drewna dokładnie według własnej wizji – na przykład grawerowanie w drewnie napisów lub ozdabianie metodą handmade decoupage.
Drewno jest bardzo wytrzymałym materiałem.
Istnieje wiele domowych sposobów, dzięki którym artykuły drewniane kuchenne odzyskują jasny kolor i są dokładnie oczyszczone.
Drewniane akcesoria kuchenne nie rysują delikatnych powierzchni – ze szkła czy metalu.
Są to, rzecz jasna, jedynie wybrane korzyści.
Wiele osób doceni, że z pomocą drewnianych narzędzi przyrządzi coś więcej, niż ciasto. Tak jak potrzebne są stolnica czy wałek, tak dziadki do orzechów, akcesoria do przypraw czy akcesoria do grilla również przydają się w rozmaitych okolicznościach, o każdej porze roku, zarówno w nowocześniejszych, jak i klasycznie urządzonych wnętrzach. Zachęcamy do kolekcjonowania drewnianych akcesoriów, które są naturalne, tanie, stylowe i przydatne. Czyli, jednym słowem, spełniają wszystkie najważniejsze, nie tylko praktyczne kryteria.
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nadchodzących artykułach na naszym blogu?
Zapisz się poniżej na newsletter!